Mijn lessen geleerd als ondernemer

Sinds januari 2018 ben ik officieel ingeschreven bij de Oostenrijkse Kamer van Koophandel, “de Wirtschaftskammer”. Ik doe het “maar” deeltijd, naast mijn baan als marketeer en vormgever in een geweldig hotel. Bij het starten van een bedrijf komt veel kijken, zowel organisatorisch en inhoudelijk, maar ook emotioneel is het een rollercoaster. Ik deel mijn ervaringen natuurlijk graag met je.

Ik las laatst in een onderzoek dat ondernemers over het algemeen optimistischer (en positiever) zijn dan andere mensen. Dit moet ook wel want je moet wel optimistisch zijn om ondanks de veiligheid  van een vaste baan, zelf in het diepe te springen en het risico aan te gaan. Ik zal hier verder niet op in gaan, maar ik wil dit stuk dus wel positief en optimistisch schrijven. Natuurlijk is het leven van een (beginnend) ondernemer – en dan ook nog in een land waar je niet bent opgegroeid – niet altijd makkelijk en positief. Toch zou ik het niet meer anders willen en wil je daarom graag wat tips en ervaringen delen, waar ik (soms wat laat) achter ben gekomen en veel aan heb (gehad). Het zijn voornamelijk tips, waar ik zelf eerst even goed te fout in ben gegaan. Hierdoor weet ik nu wel precies waarom deze tips zo belangrijk zijn.

 

Neem jezelf en je bedrijf serieus

Ik zei het al, ik ben op dit moment nog “maar” deeltijd ondernemer. Maar door dit zo teveel naar anderen te communiceren en jezelf altijd iets kleiner te maken, presenteer je jezelf niet met het vertrouwen dat je verdiend (en nodig hebt). Ik ben er echt achter gekomen, dat ik het vertrouwen, dat ik van anderen wil, eerst zelf moet en mag uitstralen. Praat bijvoorbeeld niet over je bedrijfJE, maar heb het over je bedrijf en neem jezelf serieus, waarom zou iemand anders en ook jou potentiële klant dit anders doen?

 

Doelen, doelen, doelen

Weet wat je doel is. Denk dus na over een groter doel “waarom doe je eigenlijk wat je doet? Wat wil je ermee bereiken? Wat wil je neerzetten?”. Maar maak het daarna ook kleiner en praktischer voor jezelf, dus maak er concrete jaardoelen, kwartaaldoelen en maanddoelen van. Hierdoor kun je ook bij alles nadenken of een nieuw idee of nieuw aanbod bij je doelen past en of het je helpt deze doelen te bereiken. Is dat niet het geval, kies er dan dus ook bewust niet voor. De doelen helpen ook enorm om een goede focus te houden.

 

Denk nu al aan het volgende kwartaal

Je hebt deze maand of dit kwartaal al genoeg klanten en bent dus tevreden? Super! Maar vergeet niet om aan de toekomst te denken. Promoot je product of diensten nu al voor volgende maand, want ook dan wil je weer genoeg werk hebben.

 

 Deel je ondernemersavonturen met gelijkgestemden

En dan bedoel ik niet mensen die het altijd met je eens zijn. Maar verzamel mensen om je heen die ook ondernemen en jou dus vaak beter snappen. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe idee hebt, deel dit dan niet gelijk met familie en vrienden. Zij zullen het beste voor je willen en zien vaak alleen de risico’s. Het is dus goed bedoeld, maar ze zullen je vaak voor deze risico’s willen beschermen. Ook is het fijn om de onderzekerheden die je hebt als ondernemer, met andere ondernemers te kunnen delen. Dan weet je weer dat je niet de enige bent en dit alleen helpt al.

 

Maak duidelijke afspraken

Zeker in het begin van mijn ondernemersavontuur, had ik vooral opdrachten voor vrienden en familie. Dit is natuurlijk geweldig om te beginnen, maar pas op! Ook of misschien wel juist hier, moet je duidelijke afspraken maken. Afspraken over deadlines (van beide kanten), over de prijs, over hoe en wanneer je communiceert, etc. Dit is bij “normale” klanten natuurlijk ook heel belangrijk, maar dan doe je het ook wat sneller omdat je elkaar dus nog niet kent. Vergeet dit dus ook vooral niet bij vrienden en familie te doen!

Fouten maken is oké

Wees niet bang om fouten te maken. En als je er achter bent gekomen dat je een verkeerde beslissing hebt gemaakt, accepteer dit dan en doe er iets mee. Blijf dus niet hangen in het jezelf de schuld geven, nee doe er iets aan! Bedenk je zo snel mogelijk welke les je eruit kunt halen en wees hier dan zelfs trots op. De volgende keer pak je het anders aan en je bent dus weer gegroeid als ondernemer. Het is goed om ambitie te hebben en groots te denken, maar het is ook net zo goed om soms een stapje terug te doen en voor jezelf te kiezen.

 

Yes! Successen vieren! 

Van de allerkleinste prestaties tot aan behaalde grote doelen, vier deze successen! Sta er echt bij stil en beloon jezelf. Het gevaar van het ondernemen is dat je meteen weer het volgende grote of kleine doel voor ogen hebt en dus vergeet stil te staan bij de behaalde successen. Om je hierbij te helpen kun je het heel concreet maken en naast je doelen (ook de kleine) op te schrijven, hier ook gelijk een beloning aan vast hangen.

 

Je bent nooit uitgeleerd 

Hier ben ik denk ik nog het meest dankbaar voor. Sinds ik ben gaan ondernemen, ben ik me ook steeds meer gaan verdiepen in persoonlijke ontwikkeling. Dus naast hele praktische cursussen, boeken en workshops over vakinhoudelijke onderwerpen, ben ik ook meer over mezelf en mijn persoonlijke groei gaan lezen, luisteren en kijken. Mijn bedrijf is misschien nog geen miljoenenbedrijf, maar deze persoonlijke groei is al zoveel waard!

 

Doe het! 

Als laatste tip (voor nu), wil ik de belangrijkste tip voor mij geven: DOE HET. En dan schrijf ik bewust niet “doe het GEWOON”. Dat las ik namelijk vaak, maar het voelt vaak niet als gewoon iets doen. Het is juist erg heftig om te beginnen, om echt stappen te ondernemen en het dus te doen. Je hoeft dit dus ook niet te bagatelliseren, maar doe het wel!

 

Herken jij deze tips? En heb jezelf andere tips? Of wil je nog voor jezelf gaan beginnen? Laat het me weten in de reacties.

Laat je reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Inspirerende ontdekkingsreis

Lees alles over mijn avonturen in Oostenrijk!

9 Tips om te genieten

9 Tips om echt van je leven te genieten Een ontdekkingsreis op zoek naar geluk is lang niet altijd zo gemakkelijk. Sinds ik me meer met dit thema ben bezig gehouden, kwam ik er ook achter dat dingen vaak zo zwaar gemaakt worden. Alles wat we doen, moet een diepere...

Lees meer

Typisch Oostenrijk

Typisch Oostenrijk Onze koningin Maxima (toen nog prinses) zei al eens "dé Nederlandse identiteit bestaat niet", hier kreeg ze onwijs veel kritiek op. Daarom is het misschien verstandig dat ik mijn mening over het typische Oostenrijk iets nuanceer. Voor de...

Lees meer

Instagram

Ik ben een Instagram-lover en deel mijn avonturen op Instagram en in mijn Insta-stories. Neem een kijkje op mijn profiel @dutchgirlinaustira als je benieuwd bent.

  • Kroketten  frikandellen dropjes ice tea sparkling en nibbit chips
  • Ik zou niet weten voor waar en waarover ik een
  • ! Het maakt niet of je een zzper ondernemer mkber
  • Dit is een quote uit mijn emagazine voorsprong met video
  • Je ziet vaak alleen topje van de ijsberg en niet
  • Toen deze foto gemaakt werd waren we blij dat het
  • Ken je dat gevoel dat je aan de ene kant
  • Ben jij aan het werk vandaag? Vandaag zou de laatste